filemaker kursu

Filemaker Nedir 1

Filemaker Nedir 1

Filemaker bir veritabanı programlama aracıdır.

Filemaker Nedir sorusuna doğru cevabı bulabilmek için Veritabanı kavramını doğru anlamak gerekir. FileMaker Pro bir veritabanı yazılımıdır. Birden fazla şeyi takip etmeniz gerekiyorsa, büyük olasılıkla bir veritabanı kullanmaktan faydalanabilirsiniz. Veritabanları, kişileri ve adreslerini ve telefon numaralarını, bir okuldaki öğrencileri, bir mağazadaki satışları ve envanteri veya deneysel denemelerin sonuçlarını takip etmek için yararlıdır. Bu tür bilgileri bir kelime işlemcide veya kağıtta da tutabilirsiniz, ancak bir veritabanı,

Verilerinizi raporlar halinde düzenlemenizi sağlar: İle, ilçeye, soyadına, fiyata, veya izlediğiniz diğer ölçütler.

Koleksiyonlarınızda bir veya daha fazla öğe bulmanızı sağlar: Yirmi addan oluşan bir listeniz varsa, Behlül Akkoç’u bulmak çok zor değildir. Fakat 500.000 müşteri adı varsa, görsel bir arama yapmak çok uzun sürer.

Kayıtları bazı kriterlere göre hızlı bir şekilde kategorilere ayırır: Örneğin, belirli bir miktarda ürün satın alan müşteriler A, B ve Müşteriler. Bu, müşterilerinizin belirli bir kesiminde pazarlamayı hedeflemenizi kolaylaştıracaktır.

Verileri diğer sistemlerle paylaşma imkanı sağlar: Başka bir kaynaktan veri içe aktarmanız veya bir grafik programına bilgi göndermeniz veya katalog yayınlama yapmak için bir masaüstü yayıncılık paketiyle birleştirmeniz gerekiyorsa, tüm bilgilerinizin veritabanında bulunması bu görevleri çok daha basit hale getirir.

Kitaplarımızdaki veya burdaki makalelerimizi okuyarak, görsel eğitim setlerimizi izleyerek Filemaker nedir sorusuna en güzel yanıtı alacağınızı umuyorum.

Filemaker Nedir deyince Veritabanı Yazılımı Türleri akla gelir

Günümüzde piyasada çok çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. En üst düzeyde oyunlar, multimedya ve eğitim yazılımı gibi geniş yazılım kategorileri bulunmaktadır. FileMaker’ın genellikle uyduğu kategori iş üretkenliği yazılımıdır. “Genel” diyoruz çünkü birçok kişi, düğün davetiyesi listelerini yönetmek veya hobilerini veya koleksiyonlarını takip etmek gibi ticari olmayan etkinlikler için de FileMaker’ı kullanır.

Bir şey koleksiyonunu yönetme fikri, veritabanı yazılımının ne olduğudur. Piyasadaki bazı veritabanı ürünleri, iş bağlantıları gibi özel koleksiyonları yönetir. Act veya Goldmine gibi ürünler bunlara iyi bir örnektir. Quicken, QuickBooks ve Microsoft Money finansal işlem koleksiyonlarını yönetir. FileMaker ve Microsoft Access gibi diğer uzman olmayan veritabanı ürünleri, tıpkı belirli belgeleri oluşturmak için kelime işleme yazılımı ve elektronik tablolar oluşturmak için Microsoft Excel kullanıldığı gibi veritabanı sistemleri oluşturmak için kullanılır. Aslında, birçok güçlü liste yönetimi özelliğine sahip olduğundan Microsoft Excel genellikle veritabanı olarak kullanılır. Basit veritabanlarını yönetmek için iyi çalışır, ancak birbiriyle ilişkili birden fazla listeyi yönetmek için iyi çalışmaz. İşte bu da Filemaker Nedir sorusunun cevaplarından biridir.

Birbirleriyle ilişkili iki listeye hızlı bir örnek, şirketlerin bir listesi ve bu şirketlerin irtibat listesidir. Bu iki listeyi tek bir liste olarak tutacak olsaydınız, şirkette çalışan her çalışan için şirket bilgilerinin tekrarlanması gerekirdi. Bu kulağa büyük bir şey gibi gelmiyor ve küçük veritabanları için değil, listenin her şirket için onlarca kişi içerdiğini varsayalım. Bir şirket adı veya adresi daha önce değiştiyse, o şirketin her kişisini bulmanız ve ad veya adres bilgilerini tekrar tekrar güncellemeniz gerekir. Bu tür basit bir liste yapısıyla veya düz dosyayla ilgili başka sorunlar var, ancak kitapta daha sonra bunlara gireceğiz.

Hazır Yazılım

Şimdilik, bir koleksiyon koleksiyonu veya şirketlere çalışanlar gibi diğer listelerle ilişkisi olan birden çok liste fikrinde kalalım. Bu ilişki fikri, ilişkisel veritabanı terimini duymuş olmanızın nedenidir. Piyasada birçok ilişkisel veritabanı ürünü vardır ve FileMaker Pro bunlardan biridir. Act veya Quicken gibi özel ürünler de ilişkisel veritabanı ürünleridir, ancak fark, bu ürünlerin bitmiş sistemler olması, FileMaker gibi ürünlerin farkı ise bu sistemleri oluşturmak için kullanılmasıdır.

Filemaker Nedir: Özel Uygulamalar Geliştirme Yazılımıdır

İdeal olarak, bir veritabanı sistemi tam olarak kuruluşunuzun yaptığı gibi çalışmalı ve kuruluşunuzun prosedürlerini veritabanı sistemiyle çalışacak şekilde uyarlaması gerekmez. Veri tabanı sistemi bir kuruluşun ihtiyaçlarına göre uyarlanırken, bunun tam tersi olmalıdır. Hazır yazılımın dezavantajı budur. Bazı sınırlı özelleştirme özellikleri dışında, işlevlerinde önemli değişiklikler yapma olanağınız yoktur. FileMaker Pro gibi özel geliştirme veritabanı yazılımlarıyla, tam olarak ihtiyacınız olanı karşılayacak bir sistem oluşturabilirsiniz. Sizin için oldukça iyi bir ev satın almak ve istediğiniz tüm özelliklere sahip (veya en azından karşılayabilecek) özel bir ev inşa etmek arasındaki farktır. Bir ev inşa etmek aslında bir veritabanı oluşturmak için harika bir benzetmedir, çünkü benzer yörüngeleri takip ederler. Veritabanınızı oluşturmadan önce tasarlamanız gerekir. Taşınabilmek için inşa edilmesini ve soruları beklemeniz gerekiyor ya da inşaat sürecinde sıklıkla ortaya çıkan sorunlar. Oluşturulduktan sonra, ihtiyaçlarınız değişebilir ve değişen koşullarınızı karşılamak için bir ek yapmanız gerekebilir.

Bu son nokta önemli bir konudur, çünkü iş ortamı değişiklikleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan organizasyonel değişiklikler yıllar öncesine göre çok daha hızlı gerçekleşir. FileMaker Pro’da veritabanı sistemleri geliştirmenin en önemli avantajlarından biri, sistem diğer kullanıcılar tarafından kullanılsa bile hızla yeniden tasarlanabilmesidir. Gerekirse sistemin “canlı” olduğu herhangi bir yönünü değiştirebilirsiniz, ancak bu her zaman tavsiye edilmeyebilir. Bu, FileMaker’ın önceki sürümlerinde doğruydu, ancak FileMaker Pro’nun güncel sürümlerinde bu esneklik daha da fazladır. FileMaker Pro’da, kullanıcılar sisteme giriş yapmış olsalar bile alan tanımlarında ve güvenlik ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz.

Veritabanı Yazılımı Ne İş Yapar?

Artık farklı veritabanı yazılımı türlerine genel bir bakış yaptığımıza göre, veritabanı yazılımının işlevselliğine geri dönelim.
En basit veritabanı türü bir listedir. Aşağıda müşterilerin bir listesi görülmektedir.

Filemaker Nedir: Düz dosya veritabanıdır

Veritabanı mantığında böyle bir listeye tablo denir. Birçok veritabanı sistemi böyle başlar. Birisi organize oldu ve tek bir yerde bilgi topladı. Diğer insanlar bunu fark eder etmez, fikir genişler ve kısa sürede tablo büyümeye ve hantallaşmaya başlar.

Daha önce de belirtildiği gibi, her tür bir tabloda olduğu için bu tür veritabanına düz dosya veritabanı denir. Her şeyin bir yerde olması güzel olsa da, bu tür bir yapının eksiklikleri vardır. Bu durumda, bir kişi izlemek için yeni bir telefon numarası düşündüğünde, başka bir alanın tabloya eklenmesi gerekir. Birisinin belirli bir telefon numarası yoksa, bu alan boştur ve sonuçta Kaman cevizi duvara bakar. Kullanılmayan alanlar veritabanında yer kaplar ve daha büyük veri kümeleri için işleri yavaşlatır.

Filemaker Nedir: İlişkisel veritabanıdır

İlişkisel bir yapıda (düz dosyanın tersidir), aralarında ortak bir anahtar kelime tanımlayarak ilişkili kayıtları farklı tablolarda saklayacağımız gibi veritabanın daha hızlı çalışmasını da sağlamış oluruz.

Filemaker Nedir

Aşağıdaki resimde satışını yaptığımız ürünlerin yert aldığı tabloya satisID adında bir alan eklediğimize dikkat ediniz.

Filemaker Nedir

Bu alan, satışı yapılan ürünlerin her birini satış işlemiyle eşleştirmek için kullanılır ve ilişkisel veri tabanı terminolojisinde buna anahtar alan denir. FileMaker Pro yardım sistemi bunu bir eşleşme alanı olarak adlandırır, ancak bunlar aynıdır. Anahtar alanlar belirli kayıtları bulmak için kullanılır. Şimdilik önemli alanların farklı tablolardaki kayıtları bağlamak için kullanıldığını bilmek yeterli.
FileMaker Pro basit düz dosya veritabanı sistemleri oluşturmak için kullanılabilse de ilişkisel veritabanı sistemleri oluşturmada geleceği gerçekten parlaktır. Diğer veritabanı ürünleri de bunu yapabilir, ancak FileMaker Pro, bu tür sistemleri oluşturabileceğiniz hız ve şıklıkta yalnız kalır. Gerçekten hızlı bir uygulama geliştirme (RAD) aracıdır.

Filemaker Nedir deyince akla Filemaker Ailesi gelmelidir.

FileMaker Pro Advanced, daha geniş bir ürün serisindeki sadece bir üründür. Farklı ürünler ve birlikte nasıl çalıştıkları arasındaki farkları belirtmek gerekir.

FileMaker Pro Advanced — Bu, FileMaker’ın normal masaüstü sürümüdür. Yeni veritabanı sistemleri yazmak, sistemleri sınırlı sayıda misafir için barındırmak veya barındırılan bir sistemin misafiri olarak hizmet etmek için kullanılabilir. Anında Web Yayını ile 5 kullanıcıya kadar 10 veritabanı dosyası yayınlayabilir. geliştiricilerine yönelik ek işlevlere sahip olması dışında FileMaker Pro’nun normal sürümüne benzer. Bir Komut Dosyası Hata Ayıklayıcı özelliği, geliştiricilerin her seferinde bir adım adım ilerlemesini ve her komut dosyası adımının etkisini izlemesini sağlar. Aynı şekilde veritabanı Tasarım Raporu (DDR) özelliği, geliştiricilerin geliştirme sorunlarını sistem çapında perspektifle belgelemelerini ve gidermelerini sağlar. Hesaplamalarda kullanılabilecek özel işlevleri tanımlamanızı sağlar. Geliştiricilerin veritabanı çözümlerini FileMaker altyapısıyla paketlemelerine olanak tanıyan bir çalışma zamanı bağlayıcısıyla birlikte gelir, böylece kullanıcıların veritabanı çözümünü çalıştırmak için FileMaker’a sahip olmaları gerekmez. Bu sürüm ayrıca geliştiricilere ODBC, XML vb. İle çalışmalarında yardımcı olacak örnek kodla birlikte gelir.

FileMaker Server — Bu, yalnızca FileMaker Pro için veritabanlarını barındırmak içindir. FileMaker Server maksimum 125 veritabanı dosyası ve 250 FileMaker Pro istemci bağlantısı barındırabilir. Buna ek olarak, veritabanı yedekleme zamanlamalarını yönetebilir, kullanım istatistiklerini kaydedebilir, boştaki kullanıcıların bağlantısını kesebilir ve FileMaker eklenti güncellemelerini yönetebilir, kullanıcılara mesaj atmamızı, script çalıştırmamızı sağlar. Ayrıca ODBC / JDBC ve Web tabanlı istemci bağlantısı da barındırabilir. FileMaker Pro ve ODBC / JDBC istemci bağlantıları için aynı 250 bağlantı sınırına sahiptir, ancak Web bağlantılarında ek 100 istemci bağlantısı mümkündür.

■ FileMaker Go — FileMaker Go, iPhone ve iPad cihazlarında çalışmak üzere tasarlanmış FileMaker’ın zayıflatılmış bir sürümüdür. Lokal ya da ağa bağlanarak Filemaker uygulamamız da mobile olarak işlem yapmamızı sağlar.

FileMaker Dağıtım Seçenekleri

FileMaker Pro’da bir veritabanı uygulaması geliştirildikten sonra, çeşitli şekillerde ve çeşitli işletim sistemlerinde çalışmak üzere dağıtılabilir. FileMaker Pro teknik özelliklerine göre, Mac OS X 10.2 veya üstü ve Microsoft Windows 2000 veya üstü üzerinde çalışır.

Aşağıdaki bölümlerde, FileMaker veritabanı sistemi dağıtımını yapılandırmanın farklı yolları açıklanmaktadır.

Tek Kullanıcı

Birçok kişi, kişisel kullanımları için küçük bir uygulama oluşturarak FileMaker geliştirmeye başlar. FileMaker Pro doğası gereği ağa bağlı bir uygulama olmasına rağmen, bilgisayarında bir sistemle çalışan tek bir kullanıcının yanlış bir yanı yoktur. Eşler Arası Hosting Tipik bir sistem evriminin bir sonraki aşaması, diğer insanların tek bir kişinin yaptığı sistemi fark etmesidir ve bunu da kullanmak isterler. Bir dosyada FileMaker Ağ Paylaşımı’nı etkinleştirmek basit bir konudur ve bu işlem yapıldıktan sonra diğer FileMaker kullanıcıları bir kullanıcının paylaşılan dosyasının misafirleri olabilir. Bu tür FileMaker barındırma adı verilir

Eşler Arası Barındırma

Tipik bir sistem evriminde bir sonraki aşama, diğer insanların tek bir kişinin yaptığı sistemi fark etmeleri ve onu kullanmak istemeleridir. Bir dosyada FileMaker Ağ Paylaşımı’nı etkinleştirmek basit bir konudur ve bu işlem yapıldıktan sonra diğer FileMaker kullanıcıları bir kullanıcının paylaşılan dosyasının misafirleri olabilirler. Veritabanı ana bilgisayarı ve veritabanı istemcilerinin hepsi aynı uygulamayı (FileMaker Pro masaüstü sürümleri) kullandığından bu türe eşler arası FileMaker barındırma denir.

FileMaker Sunucu Barındırma

Bir FileMaker veritabanının birden fazla FileMaker kullanıcısı tarafından paylaşılması gerekiyorsa, FileMaker Sunucusu’nu kullanmak veritabanını barındırmanın en iyi yoludur. FileMaker Server, barındırma için optimize edilmiştir ve FileMaker Pro’nun yapabileceğinden daha fazla kullanıcıya (250) daha fazla dosya (125) barındırabilir. Daha iyi bir veritabanı barındırma yapan birkaç başka özelliğe sahiptir. Sunucuyu uzaktan yönetebilir, otomatik veritabanı yedeklemeleri için zamanlamalar oluşturabilir, sunucuyu, sunucu ile istemciler arasındaki ağ trafiğini şifreleyecek şekilde ayarlayabilir ve sunucu eylemlerini günlüğe kaydedebilirsiniz.
Ayrıca ODBC / JDBC istemcilerinin barındırılan dosyalara erişmesine de izin verebilir. ODBC / JDBC, 250 kullanıcı sınırına göre sayılır. FileMaker Server bunun yanında, Web istemcileri için ek 100 kullanıcı bağlantısına izin vererek bir Web ana bilgisayarı olarak da işlev görebilir.

Kiosk Modu


FileMaker Developer Utilities’ı kullanarak FileMaker veritabanlarını menü çubuğu olmadan çalışacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu moda kiosk modu denir ve bilgi veya veri girişi kioskları için idealdir. Bazı ekstra programlama gereklidir. Çünkü menü öğeleri artık bu modda mevcut değildir. Kullanıcının arama yapmasını veya yeni kayıtlar yapmasını istiyorsanız, kayıp menü işlevini telafi etmek için komut dosyalarının ve düğmelerin oluşturmanız gerekir.

FileMaker Pro’nun İşlevlerini Arttırma

Dağıtımınız, FileMaker Pro’nun işlevselliğini artıran eklentiler eklenerek geliştirilebilir. Finansal hizmetlerde veya kimyada kullanılanlar gibi bazı özel matematik işlevleri FileMaker’ın işlev listesinde standart değildir. Geliştiriciler bu işlevleri FileMaker’ın repertuarına eklemek için özel eklentiler oluşturabilir. Bazı eklenti geliştiricileri, seri bağlantı noktasıyla konuşan veya kredi kartı işlemlerini doğrulayan eklentiler oluşturmak için matematik işlevlerinin ötesine geçtiler veya hatta parmak izleriyle kullanıcıların kimliğini doğrulamak için biyometrik cihazlarla birlikte çalıştılar.

Dosya Biçimi

FileMaker Pro Advanced’in dosya biçimi, FileMaker Pro’nun önceki sürümlerinden kökten farklıdır. Bu yazının yazıldığı tarihte (2020) uzantısı .fmp12 şeklindeydi. Sonra ne olur bilinmez. Zira Filemaker çok sık uzantı değiştirmektedir. Uzantısı bu şekilde olmayan dosyalarımız ne olacak diyecek olursanız merak etmeyin! Onları da yeni ve güncel sürüm yeni şekle dönüştürmektedir.

Filemaker Pro gücünü görmek için size hediyemiz olan videolarımızı izleyebilir ya da

Udemy platformunda yer alan videolarımızı izleyerek bize destek olabilirsiniz.

Hakkında Behlül Akkoç

Ayrıca inceleyin

Filemaker kullanımı

Filemaker kullanımı eylemine başlarken artık kollarınızı sıvayıp FileMaker Pro’yu kullanmaya başlamanın zamanı geldi. Zira bu …

error: filemakerx.com