Filemaker Muhasebe

Filemaker Muhasebe nasıl ortaya çıktı?

Filemaker Muhasebe
Stok Modülü

Filemaker Muhasebe uygulaması 2020 yılında hazırlamış olduğumuz “Kod yazmadan Filemaker ile güçlü uygulamalar geliştirme” eğitim seti sonunda elde ettiğimiz bir uygulamadır. Her ne kadar bu uygulama Mac OS X ortamında yapılmış olsa da Windowsta da sorunsuz çalışmaktadır. Zira Filemaker yazılımını belki de öne çıkaran unsurlardan birinin her platformda çalışıyor olmasıdır.

Filemaker Muhasebe Uygulamasını geliştirirken nelere dikkat ettik?

Öncelikle ihtiyaçlarımızı belirledik ve bu ve sonradan doğabilecek ihtiyaçları bir deftere not ettik. Defter kalem kullanmak gerçekten önemlidir. Zira kimi zaman ekrandan bazı şeylere dönüp bakmak hayli zor oluyor. Ardından tablolarımızı belirledik. Çünkü tablo yapısı uygulamanın bel kemiğidir adeta. Tablolardan sonra sıra tablolar içinde yer alacak ve verileri saklayacak olan hücreleri yani fieldları tanımlamaya geldi. Bunları tanımlarken fieldda saklanacak olan veri türü ne olacaksa field türünü de o şekilde tanımlamaya dikkat ettik. Bu da tamamlandıktan sonra tablolar arasında alışverişi sağlayacak olan key fieldlar ve relationshipleri belirledik ve tanımladık. Ardından scriptleri, ekranları ve en sonunda da güvenliği sağladık.

Filemaker Muhasebe Uygulamasında öne çıkan modüller nelerdir?

Bu Muhasebe uygulaması beş modülden oluşmaktadır:

Stok Modülü

Filemaker Muhasebe
Stok Modülü

Muhasebe stok modülünde sattığımız ya da ürettiğimiz ürünler ile ilgili detaylar yer almaktadır. Bunlar arasında ürünün kimlik bilgileri ve ürüne ait beş farklı resim de yer almaktadır. Bu modülün tablo ve field yapısı da aşağıdaki resimdeki gibidir.

Filemaker Muhasebe

Müşteri Modülü

Filemaker Muhasebe – Müşteri Modülü

Uygulamanın Müşteri Modülünde satış yaptığımız müşterilerimizin ya da tedarikçilerimizin bilgileri yer almaktadır. Bu modülü oluşturan tablo ve field yapısı aşağıdaki gibidir.

Satış Modülü

Bu modül ürünler ile müşterilerimizi buluşturarak satış yaptığımız ekrandır. Ekran iki sekmeden oluşur: Bunlardan biri müşteri bilgileri sekmesi diğeri de satılan ürünler listesidir. Bu modülün table ve field yapısı aşağıdaki gibidir.

Kasa Modülü

Filemaker Muhasebe

Bu modül ise satış sonrası elde edilen paranın kasaya aktarıldığı bölümdür. Table ve field yapısı şöyledir.

Tablolar arası ilişkiler dediğimiz yapı ise şu şekildedir.

Uygulamanın Script yapısı da şu şekildedir.

Bu uygulamayı nerden indirebiliriz?

Bu uygulamayı tamamen kodları açık şekilde burayı tıklayarak indirmeniz mümkündür.

Benzer bir uygulamayı da burdan inceleyebilirsiniz.

error: filemakerx.com