Filemaker Kitapları

Filemaker Kitapları ve onları yazma serüvenim

Kitabımızı buradan indirin.

Filemaker kitabı

Filemaker Kitapları deyince eski hatıralarım canlandı: 1996 yılında Filemaker adında bir programla tanıştım. Bu tanışmam sonucunda günlük hayatta pek çok işe yaradığına tanık oldum. Söz gelimi Filemaker kullanarak bir okula karne yazma programı yaptığımı hatırlıyorum. O zamanlar Filemaker sürüm numarası üç daha sonra Filemaker’ın dört beş beş buçuk altı versiyonları çıkmıştı. Filemaker 6’yı çok faal bir şekilde kullandım. Pek çok uygulama geliştirdim. Fakat Filemaker konusunda Türkiye’de Türkçe bir kaynak olmadığını fark ettim. Piyasada o zamanlar Cüneyt Gedikli hocamıza ait giriş niteliğinde bir kitap vardı. Giriş niteliğinde olduğu için yetersizdi.

Filemaker Kitapları yazacak düzeyde miydim?

Ben zaten Filemaker’ı öğrenmiş, bu konuda deneyimli biri olarak internet ortamını araştırdım ve Amerika’da İngilizce yazılmış pek çok Filemaker kitapları olduğunu gördüm. Amerika’dan Filemaker kitabından bir adet sipariş ederek Türkiye’ye getirttim. İngilizcem zaten iyi bir düzeye sahipti. Bunu da fırsat bilerek kitabı baştan sona okudum. Daha sonra Filemaker Developer 6 sürümünü daha doğrusu lisansını satın alarak Amerika’dan Türkiye’ye getirttim. Kutunun içerisinde Filemaker6’ya ait bir de kitapçık çıktı. Filemaker’ın kılavuz kitabını da baştan sona okudum Filemaker’ın yardım dosyasını zaten baştan sona okumuştum bütün bunları bir araya getirerek bir kitap yazma hazırlığına giriştim 

Filemaker Kitapları planlama aşamasında

Kitabın önce bir planını hazırladım. Zaten iyi bir plana dayanmayan hiçbir çalışma başarılı olamaz, başarısızlığa mahkumdur. Daha sonra toplamış olduğum bilgileri  belgeleri ve deneyimlerimi bir araya getirerek Filemaker’ın ekran görüntülerini de alarak kitabı yazmaya başladım. Kitabı yazmam yaklaşık bir buçuk yılımı aldı. Ama dur durak bilmeden kitap yazıyordum. Kitap yazmanın ne denli zor bir iş olduğunu bu sayede anlamış oldum. Kitabın taslağını bitirdim. Bilgisayardan bir çıktısını aldım. Kitap yaklaşık 850-900 sayfadan ibaretti. Şimdi zaman zaman kitabı elime alıp okuyorum da o kadar bilgiyi nereden bulmuşum diye gerçekten şaşırıyorum. 

Filemaker Kitapları benim onurumdur

Filemaker konusunda en ciddi anlamda ilk kitabı yazma onuruna sahip olan Bendim. Kitap yazmak güzel hoş da bunu bastırmak ciddi bir problem. Kitabı bastırabilmek için Eminönü Cağaloğlu namı diğer Bab-ı Ali de kapı kapı dolaştım. Filemaker’ın Türkiye’de pek tutulmadığını Dolayısıyla Bu kitabın satılamayacağını bunun içinde kitabın basmanın zor olduğunu bizzat bana ifade ettiler. Fakat ben umudumu yitirmedim. Aramaya devam ettim bütün kapıları çaldım aynı cevabı aldım. 

Filemaker Kitapları orta da mı kalacaktı?

Sağ olsun bir hayır sahibi arkadaş bizzat kitabı basa bilmem için bir Yayınevi kurdu. Matbaa ile anlaştık ve kitaptan 1000 adet basılmasını istedim. 1000 adet kitap basıldı. Bu kitap mavi kaplı bir kitaptı üzerinde özel bir Filemaker logosu bulunmaktaydı. Kitabın tanıtımını web sitemde yapıyordum. Kitap basıldıktan sonra filemaker kullananların Türkiye’de ne denli çok olduğunu da anlamış oldum. Kitabı kısa süre içerisinde bitirmeyi umuyordum. Fakat bu olmadı kitabın satışı uzun bir zaman aldı. Hatta kitabın bir kısmını bir yayınevine ucuz bir fiyata devretmek zorunda kaldım. Çünkü Filemaker kitabı satmıyordu. Böylelikle maalesef hayallerim suya düşmüştü.

Filemaker Kitaplarıma bir yenisi ekleniyor

Filemaker’a olan inancım kaybolmuş artık Filemaker’ı terk etmek üzereyken Filemaker firması yedi sürümünü çıkarınca bende yeniden bir umut doğdu. Yeniden kolları sıvadım. Filemaker’ın yeni sürümü olan 7 sürümü üzerine bir kitap kaleme kalem ve almaya başladım. Kitap ilk kitap kadar  sayfa sayısına sahipti. Fakat çoğu yerde ilk kitaba referans veriyordum. Çünkü filemaker sürümleri ne olursa olsun temelde hepsi aynı esasa dayanıyordu. Bu sefer yeni kitabı bastırma adım pdf olarak isteyenlere verdim. Daha sonra kitapların insanlar tarafından kolaylıkla okunmadığını fark ettim insanların izledikleri eğitimi daha iyi anladıklarını gördüm. Dolayısıyla Bu da beni görsel eğitim seti hazırlamama itti. Ve işte o gündür bugündür Filemaker konusunda eğitim setleri hazırlamakta ve çalışmalarıma devam etmekteyim

Filemaker kitapları neden bu isimleri aldı

Yazdığım ilk kitaba içeriğine uygun bir şekilde “Filemaker’ın başucu kitabı” adını vermeyi uygun bulurken ikinci kitabıma yeni bir sürümü el aldığından dolayı “Yeni Nesil Filemaker Kitabı” demeyi daha uygun gördüm. Bu iki kitap Türkiye’de eşi benzeri olmayan, sahasında tek kitap olmaya devam etmektedir. Kitaplarım hala güncelliğini korumaya devam etmektedir. Filemaker bu şekilde devam ettikçe güncelliğini korumaya da devam edecektir.

Filemaker Kitapları ne tür içerikten oluşmaktadır?

Filemaker kitabının içeriği Filemaker yardım kılavuzunda bile yer almayan ölçüde yoğun ve kabarıktır. Kitaplarım sadece teorik bilgiyi ele almaz aynı zamanda onların nasıl uygulanacağını Filemaker öğrenmek isteyen kişiye uygulamalı bir şekilde gösterir. Dil olarak sade bir dil kullanılmıştır, herkes okuduğunda anlayabilir. Kitaplarımda kimi zaman Filemaker’ı eleştirdiğim de olmuştur. 

Filemaker sevgisiyle dolu ve onu kullanan birisi onu neden eleştirir? 

Eğer bir insan bir programı kullanıyor ve zaman zaman da eleştiriyorsa bu durum programın eksiklerinden kaynaklanır. İşte bizim eleştirilerimizi temel nedeni de Filemaker’ın kendini daha mükemmel bir hale getirmesini sağlamak içindir.

 Peki Filemaker kitaplarını piyasada bulabilir miyiz?

Filemakerın temel kitabı olan ilk kitabımızı Google arama motorunu araştırdığımızda ikinci el kitap satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. ikincisi basılmadığı ve basım olmadığı için bulma şansınız yoktur. Fakat udemy eğitim platformunda hazırladığımız görsel eğitim setleri içerisinde kitaplarımızın Her ikisi de mevcuttur. Dolayısıyla uygun bir fiyata Hatta bir sigara parasına hem görsel eğitim setini hem açık kodlarıyla pek çok uygulamalarımızı hem de kitapları temin edebilirsiniz.

Bundan sonra kitap yazmayı düşünür müsünüz?

Eğer okunacağını bilsem el üstünde tutulacağını bilsem değer verileceğini bilsem kesinlikle yeni bir kitap daha kapsamlı bir kitap Filemaker’ın tüm yönlerini tüm ailesini ele alan bir kitap yazmayı planlar ve yazmaya başlardım ama şimdi bu şartlarda Öyle bir düşüncem yoktur.

Peki son zamanlarda planlı yaptığımız filemaker hakkında bir kitap karalamanız oldu mu?

Evet Filemaker PHP Api konusunda bir kitap yazmayı da planladım. Hatta büyük bir bölümünü Yazdım, şu anda bilgisayarımda kayıtlı bir şekilde duruyor. örnek kodlarını hazırladım ama Türkiye’de Filemaker çok fazla tutunamadığı, çok fazla insanlar tarafından kullanılmadığı için böyle bir şeyin donkişotluk olacağını düşünerek bu kararından vazgeçtim.

Peki Amerika’da ya da bir Batı ülkesinde yaşıyor olsaydınız sizi farklı yerlere getirir miydi?

Aynen. Kesinlikle evet çünkü Filemaker Amerika’da çok kullanılan bir veritabanı aracıdır. o yüzdendir ki Filemaker en son 18 numaralı sürümünü piyasaya sunmuştur. Satılmayan tutulmayan bir yazılımın 18 sürümü piyasaya çıkmazdı. Bu da gösteriyor ki Türkiye’de değil Ama yurt dışında kesinlikle tutulan bir programdır.

Peki Filemaker’a bu kadar emek verdiğiniz filemakerı üreten firma size hiç olmazsa bir teşekkür bir tebrik mesajı gönderdi mi?

Maalesef hayır

Peki Filemaker’ı yeterli ve güvenli buluyor musunuz?

Tecrübelerim yazdıklarım öğrendiklerim ışığında derim ki Filemaker küçük ve orta ölçekli işletmeler için gayet güzel bir araçtır. Ama ciddi büyük işletmeler için çocuk oyuncağından farklı bir şey değildir. yani ben filemaker üreten firmanın bile Filemaker kullandığını sanmıyorum. çünkü Filemaker’ın çıkmazları var:

Filemaker ve çıkmazları

Filemaker’da kayıt sayıları arttığı zaman hele de içerisinde portaller hesaplamalar Summary alanlar ve buna benzer şeyler çokça kullanıldığında acayip şekilde kasılmaktadır. Fakat filemaker içerisinde text yani metin dışında başka şeyler kullanmazsanız sadece arama sorgulama kaydetme şeklinde işlemler yapacaksanız gayet başarılı bir yazılımdır diyebilirim. Fakat Filemaker’in her şeyi yapacağını söylemek budalalıktan Başka bir şey değildir. Filemaker’ın çıkmazları hakkında Ben ikinci kitabımda baş tarafında Filemaker’ı eleştiren bir yazı yazmıştım. Dileyen arkadaşlar o yazıyı okuyabilirler.

Örnek

Mesela filemaker bir PHP sihirbazı yayınlamıştı  Yanılmıyorsam 11 sürümünde idi. Siz uygulamanızı çok rahatlıkla sihirbazı kullanarak PHP sayfaları oluşturuyor ve kullanıcının da bu sayfalar yoluyla uygulamaya erişim Hakkı veriyordunuz. Daha sonraki dönemlerde Filemaker bunu kaldırdı fakat Filemaker PHP ilişkisini bitirmedi. Fakat bunun yerine webdirect adını verdikleri bir yöntem geliştirdiler.  Bu yöntem Filemaker ile yapmış olduğunuz bir uygulamayı bir-iki ayarla Aynı şekilde web ortamında paylaşmanızı sağlayan bir yöntemdi ve çok da başarılıydı. Tabi bu yöntem Amerika için Batı için yeterli bir yöntem olabilir. Zira onların internet altyapıları teknik altyapıları bunu kaldırabilir fakat Türkiye’de Türkiye gibi altyapısı zayıf interneti zayıf olan bir yerde PHP bırakıp da Webdirect kullanmak yanlış olur.  Tabii daha tek çok söylenecek laf var ama şu anda yeri ve zamanı olmadığı için söylemiyorum.

Filemaker kullanmaya değer midir?

Peki hocam bu durumda Filemaker’ı kullanmayalım mı şeklinde bir soru gelecek olursa yukarıda da söylediğim gibi küçük ve orta işletmeli ölçekli bir işletme iseniz ve uygulamalarınızın içerisinde yoğun hesaplamalar yaptırmayacaksanız kullanmanızda bir sakınca yoktur. Hatta filemaker kullanmanız iyidir fakat bunun tam tersi ciddi seviyede büyük bir işletmeyseniz ve veritabanımızda Çok karmaşık hesaplamalar yaptıracaksanız Filemaker sizin için yetersiz kalacaktır. Sözün Özü bundan ibarettir

Filemaker güvenliği nasıldır güvenilir mi?

Filemaker eski sürümlerinde güven veren bir yazılım değildi en ufak bir Elektrik kesintisinde bir veritabanını kaybedebilir Eğer yedek almadıysanız mahvolabilirdiniz ama şimdilerde piyasaya yeni çıkardıkları sürümlerde Filemaker’ın daha güvenilir bir yazılım haline geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim fakat yıllar geçtikçe veri tabanındaki yük arttıkça filemaker maalesef yetersiz kalmaktadır. Bunu denemelerimiz de testlerimiz de her türlü şekilde yaşadık.

Filemaker ücreti uygun mudur?

Filemaker dolarla satıldığı için fiyatı da dolara bağlıdır. Dolar düştükçe filemaker uygun bir seviyeye gelir ama dolar fırladıkça filemaker gibi yazılımlar da alınamayacak kullanılamayacak derecede yüksek seviyede fiyata sahip olurlar ama Amerika gibi bir ülkede yaşıyorsanız ya para birimimiz dolarsa o zaman Filemaker Çok da pahalı bir yazılım sayılmaz.

 Peki Filemaker’ın Türkiye’de distribütörleri var mıdır?

Türkiye’de maalesef filemaker herhangi bir distribütörü yoktur, bu nedenle de gelişememektedir. Daha doğrusu filemakerın Avrupa distribütörü Fransa’ya verilmiştir Fransa’da Winsoft adındaki bir firma bunu yapmaktadır. Fakat Türkiye’de birkaç tane firmanın winsoft adına çalıştıklarını internet ortamında görmekte ve duymaktayız fakat ciddi anlamda bu işi yapan Kadıköy’deki yordam firmasıdır.  Yordam Filemaker’ı özellikle üniversite kütüphanelerinde katalog tarama uygulamasında yoğun olarak kullanılmaktadır.

error: filemakerx.com